Segíts, hogy segíthessünk! A Vasvári Pál Önsegélyező Sajtóalapítványának felhívása

A Sajtószakszervezet „a sajtóban is fenyegető munkanélküliség rémétől vezérelve „25 éve hozta létre Alapítványát. Ez a veszély most feléledt. A kormányzat nyílt és burkolt támadásainak kereszttüzében ismét és az eddigieknél is fenyegetőbben éledt fel a rém.

A Mediaworks nevű cég méltatlan eljárással, puccsszerűen felfüggesztette a Népszabadság megjelentetését és… valamennyi munkatársának munkaviszonyát. Bár vannak, akik még reménykednek, hogy a felfüggesztés a növekvő hazai és nemzetközi nyomás hatására nem torkollik a fenyegetés valóra váltásába, a Vasvári Pál Önsegélyező Sajtóalapítványnak kötelessége, hogy felkészüljön a legrosszabbra is, és készüljön fel az esetleg munkanélkülivé váló kollégák átmeneti vagy akár hosszabb idejű támogatására.

Nincs pénzjegynyomdánk, saját bankunk, csak magunkban bízhatunk. Pénzügyi alapjainkat csak „a kölcsönös támogatásban megnyilvánuló alapelvek felelevenítésével” tölthetjük fel, ahogy az alapító nyilatkozat annak idején fogalmazott. Az „önsegélyezést” a sajtó, média dolgozói eddig is komolyan vették. 25 év alatt több mint 35 millió forintnyi segély került nehéz anyagi helyzetbe került kollégáinkhoz. A keretek azonban egyre kisebbek lettek, s nemes célunk eléréséhez most, hogy a rém tömeges megjelenése fenyeget, feltétlenül szükség van pénzügyi alapjaink feltöltésére.

HOZZÁTOK FORDULUNK, KOLLÉGÁK ÉS A SAJTÓ, A SZABAD, FÜGGETLEN MAGYAR SAJTÓ minden barátjához. Akik ugyanúgy látják, mint mi, hogy a „felfüggesztési” cirkusz tulajdonképp a sajtószabadság elleni támadás, amely immár elért a jelentősebb ellenzéki laphoz, a szakszervezetünk sok tagjának munkát, megjelenést biztosító Népszabadsághoz. Ahogy alapítónk, a Sajtószakszervezet elnöksége tiltakozó közleményében fogalmazott: ezzel „egy olyan, a politikától független, sokszínű, intézményesített tájékoztatási rendszert hallgattatott el, amely ellátja a társadalmat a racionális döntések meghozatalához szükséges információkkal”. Nem mellékesen: semmivé tettek minden munkaügyi törvényt, munkahelyi szerződést, amelyeket a jelen parlament által hozott, a Munka Törvénykönyvében rögzített szabályok előírnak. A szakszervezet természetesen mindent megtesz a munkavállalói jogok érvényesítéséért. Alapítványunknak pedig az a kötelessége, hogy enyhítse nemcsak a lapnál, kiadónál lévő tagok, hanem minden munkavállaló anyagi gondjait akár rövidebb, akár hosszabb ideig tart ez az ex lex-állapot.

Ezért fordulunk hozzátok: mint az előző években már annyiszor, most is nyissátok ki pénztárcáitokat, növeljétek az Alapítvány lehetőségeit. Az alapító is készen áll, hogy lehetőségeihez mérten beszálljon az akcióba, de arra kérjük a szabad, független magyar sajtó minden hívét, csatlakozzon hozzánk, segítsen, hogy senki se maradjon jogos munkája és munkabérek nélkül!

Ha reményeink teljesülnek, s a helyzet időközben rendeződne, ezek a befizetések akkor sem kerülnek rossz helyre. Alapítványunk természetesen felelősséget vállal azért, hogy a befolyó összeg a jövőben is munkanélkülivé váló kollégákhoz jusson.

Most tehát csak kérünk és közöljük a Vasvári Pál Önsegélyező Sajtóalapítvány bankszámlaszámát, amelyre a támogatást várjuk (átutalással vagy személyesen is bankunkban, a K&H-nál:

10200830 – 32319383 – 00000000

Előre is köszönet mindenkinek, aki ezzel támogatja a magyar sajtó méltatlan támadást elszenvedő munkatársait.

A Vasvári Pál Önsegélyező Sajtóalapítvány kuratóriuma

Módosítás dátuma: 2016. október 18. kedd, 11:51