Szabó Zoltán Attila interjúkötete

Megjelent Szabó Zoltán Attila Tabló című új könyve (Antológia kiadó), amely a szerző interjúiból, 20 év terméséből készült exkluzív válogatás. Az Óbudai Társaskörben tartott könyvbemutatón Miske Emő festőművész, művésztanár és Kálloy Molnár Péter, színművész mutatta be a művet, melyben mások mellett Czeizel Endrével, Törőcsik Marival, Kállai Ferenccel, Bárány Frigyessel, Herczku Ágival, Lukács Sándorral, Karinthy Mártonnal készített beszélgetések, múltbéli társalgások olvashatók újra.

A könyvbemutatón, Szabó Zoltán Attila: Tabló című műve kapcsán Miske Emő, művésztanár a következő gondolatokat osztotta meg a közönséggel: „mi a művészet, s mi a korunkban megjelenő művészet rendeltetése? Van-e, és ha igen, akkor mi a művész feladata? Hogyan kapcsolódik ez össze a tudománnyal, és egy találmány kapcsán meddig tart a tudós felelőssége? Mit jelent az igazi teljesítmény, miben különbözik a népszerűség hajhászásától? És végül: van-e példaértékű, az ethoszt befolyásoló szerepe ezeknek a közösségre? Meddig igen, mikortól nem? Szabó Zoltán Attila kötetének szellemisége a van mellett érvel; megkérdőjelezhetetlen szellemek munkásságát – Kállai Ferenc, Czeizel Endre, Karinthy Márton, Sára Sándor, Makk Károly, vagy Törőcsik Mari, Bárány Frigyes, Hobo, Sebő Ferenc, Herczku Ági, Lukács Sándor, Sajdik Ferenc, stb. – emeli példaként a talmi fölé, a kordivatot kiszolgáló semmi, a mulandó fölé. Felmutatva azt, hogy aki pályájául ilyen hivatást választ, nem lehet hullámlovas, nem lehet csupán divatos, és néha fel kell vállalnia azt, hogy divattalan, hogy nem értik, hogy kiesik a saját korából, mert az érték felmutatása nem kordivattól függ.

A maradandót csak a jövő mérlegén mérhetjük, sokszor társadalmilag lekésve, történelmileg meg nem értve.”

Kálloy Molnár Péter a könyv színháztörténeti jelentőségét hangsúlyozta a bemutatón. Barát József, aki azóta a 168 Órában recenziót írt a kötetről, kiemelte, hogy az olvasó valóban fontos gondolatokkal találkozhat a műben, s hogy az interjúalanyok mondatai most, hosszú évek után új színt, új fényt kaptak…

Az itt közölt, 2020-ban újra nyomdába adott egykori társalgásaim, újságcikkeim apró puzzle-darabokként mutatnak meg egy kort; a 21. század első két évtizedét, illetve az oda vezető ösvényeket, hegyeket, lankákat, árkokat – a 20. század hol fájdalmas, hol bájos közegét” – összegez Szabó Zoltán Attila, aki gazdag pályája során a Népszava, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Magyar Sajtó, az Esti Hírlap, a Vasárnap Reggel hasábjain is „szerepelt”, s alapító-főszerkesztője az idén 10 éves Nyugat Plusz irodalmi folyóiratnak. A Törzsasztal című televíziós műsort 2015 óta szerkeszti, vezeti.

A kötet a Líra-hálózatában megtalálható.

Forrás: Antológia kiadó

Tabló-mozi:

https://www.youtube.com/watch?v=-RsiCr0zx44&t=140s