In memoriam Baktai Gyuri

Kedves Kollégák! Eltávozott közülünk Baktai György, a Gyuri, a Sajtószakszervezet legendája, motorja, mindenese, emberileg egyszerűen féltett kincsünk.

Minden szervezet, legyen bármilyen állapotban és erőben, életében vannak nagyon fontos hírek. Amelyek fontossága, jelentősége messze meghaladja azt, hogy a tartalmuk éppen örömteli vagy szomorú. Ez egy ilyen hír, ráadásul a lehető legszomorúbb tartalommal.

Nem írok életrajzot. Elég legyen annyi: úgy nagyjából fél évszázadon át senki és semmi nem volt a magyar újságírásban, kiadói életben, általában a sajtó világában az, akit a Baktai Gyuri nem ismert. Pont.

Persze, Gyuri volt a szervezeten belül minden: alapszervezeti, bizottsági titkár, mindenféle vezetőségnek és bizottságnak tagja, ügyvezető társelnök. Örökös tag. Most már valóban örökös, és hogy ez így is maradjon, az a mi felelősségünk.

Szóval ő vol az aktivista, a motor, a szervező, a gondolkodó, a gondoskodó. Aki nélkül kongresszusok, ünnepek, választások, be- és elszámolások, szervezeti élet és felemelő események sem lettek volna. Vagy nem lettek volna olyanok. Újévi és nőnapi, illetve tagköszöntő rendezvények, összejövetelek, gyűlések.

Még egy múlhatatlan érdeme van. Ha nem is egyedül, de mindenképpen meghatározó módon vett részt abban a munkában, amelynek eredményeként ma van irodánk, jászszentandrási üdülőházunk és balatonszemesi apartmanunk.

Megérdemli, hogy mindenki megemlékezzen róla és megőrizze az emlékét. Ez most már a mi felelősségünk.

Gyuri meg nyugodjon békében.

Addig mindenkinek méltó emlékezést: 

mll

.