Megkezdődött a csoportos leépítés az MTVA-nál

Ma délelőtt több dolgozó is megkapta az előzetes értesítést arról, hogy a munkáltató a továbbiakban nem számít a munkájára – írja a Népszabadság, hozzátéve, hogy a végleges felmondási papírjukat az előzetes értesítők átadása után harminc nappal kapják meg a csoportos létszámleépítésben érintettek.

Ismert szerkesztőket, riportereket bocsátanak el

A napilap értesülését, mely szerint az elbocsátásokkal összefüggésben felmondott Rockenbauer Zoltán, az MTVA kulturális főszerkesztőségének vezetője, időközben az MTVA közleménye (lásd teljes terjedelmében a cikk alatti keretesben – a szerk.) megerősítette. Rockenbauer Zoltán 2000 és 2002 között, az első Orbán-kormány kulturális minisztere volt, majd szellemi szabadfoglalkozásúként tudományos és ismeretterjesztő könyveket írt, és kiállításokat rendezett. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális műsorokért felelős főszerkesztői posztjára 2011 áprilisában nevezte ki Böröcz István vezérigazgató.

A Hír24 a saját értesüléseire és az Index információira támaszkodó délutáni cikkében több nevet is említ, az internetes újság szerint az elbocsátottak között van: Király István Dániel, Sándor Erzsi, Józsa Márta, Rieger Johanna vagy éppen Szederkényi Olga volt brüsszeli tudósító. Cikkük szerint a „házban azt beszélik”, a távozó Rockenbauer helyére a Duna Televízióból nemrégiben az MTVA állományába került Siklósi Beatrix kerülhet.

Az MTVA az értesítéseket annak ellenére kezdte el kiosztani ma, hogy a közmédia 12 szakszervezete kedden sztrájkbizottságot hozott létre, miután hétfő este megállapodás nélkül zárult le az MTVA és a Központi Üzemi Tanács tárgyalássorozata a harmadik csoportos létszámleépítésről.

A szakszervezetek tiltakozni akarnak, de még egyeztetnek

Lázár András, a sztrájkbizottság elnöke, az Egyesült Média Szakszervezet vezetője az Indexnek elmondta: a munkáltató álláspontjuk szerint jogellenesen kezdte el a leépítési folyamatot, tiltakoznak az MTVA eljárása ellen és minden egyes kirúgásban érintett dolgozó esetében Munkaügyi Bírósághoz fordulnak.

A portál által idézett, meg nem nevezett munkajogász szerint az MTVA eddigi lépéseinek jogi megítélése nem egyértelmű, a kirúgások jogosságáról a Munkaügyi Bíróságoknak kell döntenie, sztrájkot pedig nem lehet csoportos létszámleépítés miatt meghirdetni, mivel az csak bérügyekkel kapcsolatban ad lehetőséget a szakszervezeteknek.

A sztrájkbizottság vezetőjétől az eMasa később megtudta: estére kiderült, mégis hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a közmédia vezetése. Akár pénteken újrakezdődhetnek az egyeztetések a leépítésekről.

„A közmédiában továbbra is hangsúlyos a kultúra szerepe”

A fenti címmel adott ki közleményt az MTVA Sajtóirodája a Rockenbauer Zoltán távozásáról kiszivárgott sajtóinformációk megjelenését követően. A közmédia sajtókapcsolati és kommunikációs stílusára jellemző közlemény teljes szövege:

„Az MTVA sajnálattal vette tudomásul Rockenbauer Zoltán főszerkesztő lemondását. Egyúttal köszönetet mond azért a munkáért, amelynek segítségével a közmédia kulturális kínálata az elmúlt két esztendőben megújult, s amelynek eredményeként a rádiós és televíziós kulturális tartalom tekintetében a közmédia piacvezetővé vált.

A Kulturális Főszerkesztőség tevékenysége nyomán olyan új tartalmak kerültek képernyőre, mint például a közmédiában megjelent operabemutató, a MÜPA-koncertek, a Kortárs című kulturális magazin, a Kultikon, vagy a most is zajló Fölszállott a páva című népi kultúrát sikeresen bemutató tehetségkutató.

Az MTVA miközben megköszöni a távozó kulturális főszerkesztő munkáját, sok sikert kíván további pályafutásához. Az új főszerkesztő a későbbiekben kerül kinevezésre.

Az MTVA Kulturális Főszerkesztősége korábban is érintett volt a csoportos létszámleépítésekben, ám ahogy ezt a 2011/2012-es év is bizonyítja, minőségi romlásról a leépítések után sem lehet beszélni. Az MTVA a 2012-es évben ugyanúgy folytatta progresszív kulturális misszióját, ahogy megalakulása óta. Ennek megfelelően a közmédia 2012-es évben több tartalmi és stratégiai megállapodást is kötött hazai és határon túli kulturális szervezetekkel, ami a kulturális műsorgyártást szolgálja. Ilyen volt a Thália Színházzal kötött együttműködési megállapodás, vagy a Kós Károly Kollégium megalapítása. Az MTVA törekszik arra, hogy kulturális tevékenysége, tematikus napjai összehangoltan, lehetőleg a közmédia legtöbb televízió- és rádiócsatornáján, valamint print felületein is jelen legyenek. Ennek megfelelően kiemelt szerepet kapott az Ottlik-évforduló, a Nemzeti Összetartozás napja, a magyar dráma napja alkalmából vagy a kommunizmus áldozatainak emléknapján sugárzott műsorok, a Terror Háza Múzeummal közös 1956-os fotókiállítás, a Duna World Rádió elindítása, vagy az Erkel Színház felújítása miatt tett erőfeszítések.

Fontos továbbá a kulturális horizont XXI. századi, haladó, szélesebb körben vett értelmezése is. A közmédia nagy hangsúlyt fektet a fiatalokat is megcélzó zene- és sportkultúrára is. A Petőfi Rádió az idén a szakma és a közönség szavazatai által is VOLTfólió kulturális médiadíjat nyert. Az olimpia alatt az Abszolút London – kulturális olimpia a közmédiában, hasonló visszhangra talált. De lehetne említeni az M1 és Duna hétről-hétre jelentkező kultfilmes kínálatát is, vagy éppen az M2 gyerekcsatornává alakulását december 22-étől.”