Tüntetés a Népszabadságért

Kedves Kolléga!
Szíves tájékoztatásul küldöm a mintegy 150 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szolidaritási közleményét a Népszabadságnál történtekkel kapcsolatban. A konföderáció vezetői részt vesznek az esti tüntetésen.
MASZSZ kommunikációs iroda
Üdvözlettel, Német H. Erzsébet sajtós (06-30-274-8722)
Bővebb információ: Nemes Gábor szóvívő (06-20-459.9111)

Népszabadság tüntetés: a MASZSZ ott lesz

A szakszervezeti szövetség mozgósít

A demokrácia sárba tiprásának, a sajtószabadság és a munkavállalói jogok elleni legdurvább támadásnak tartja a Népszabadságnál történteket a Magyar Szakszervezeti Szövetség.  A mintegy 150 ezer tagot tömörítő szervezet nemcsak ott lesz a futótűzként szerveződő ma esti szolidaritási tüntetésen, de a hazai és a nemzetközi újságíró szövetségek figyelmét is felhívja a Népszabadságnál kialakult helyzetre, és szerepet vállal annak rendezésében.

A MASZSZ a Népszabadság bezárását a szakszervezetek elnémítására és gyengítésére tett határozott lépésnek is minősíti, ugyanis ez a lap még azon kevesek közé tartozott, amelyek munkatársai, szerkesztői és a lapvezetés sem hagyta megfélemlíteni magát, s nemcsak meghallotta, de közvetítette is a legelnyomottabbakat, a munkavállalókat képviselők üzenetét – emlékeztet Nemes Gábor a szervezet szövívője.

A titokban, alávalóan sunyi módon előkészített puccs, s a módszer, ahogyan értesítették a gyanútlan munkatársakat arról, hogy felfüggesztették a munkájukat – motoros futár vitte a leveleket -, egyértelműen bizonyítja, hogy egyes munkáltatók, és természetesen a magasabban ülő döntéshozók is biztosak benne: mindent megtehetnek a munkavállalókkal – szögezi le a szóvivő. A mintegy 150 ezer tagot – közöttük a sajtó szakszervezetet is – képviselő MASZSZ vezetősége döbbenten értesült a történtekről, s akit csak tudtak mozgósítottak, hogy az estére szervezett tüntetésen minél többen ott legyenek. A MASZSZ küldöttei – Kordás László elnök vezetésével – a szövetség saját zászlójával érkeznek a megmozdulásra, hogy a tömeggel együtt tiltakozzanak a hatalom gátlástalan fitogtatása ellen, s a tömeggel együtt követeljenek emberséges bánásmódot, s a munkavállalói jogok biztosítását a Népszabadság munkatársainak.

A konföderáció a hazai és a nemzetközi újságíró szövetségek figyelmét is felhívja a Népszabadságnál kialakult helyzetre, és szerepet vállal annak rendezésében.

Íme a kiadó közleménye:

 

Sajtóközlemény – Sürgős

A PLT-vel és új székhelyével a Mediaworks korszakváltás előtt áll

A következő feladat: a Népszabadság üzleti modelljének újraformálása

2016. szeptember 30-án a Mediaworks Zrt. megvásárolta a Pannon Lapok Társaságát, ezzel a Médiaworks valódi regionális kiadóvá vált, markáns jelenléttel a sportlapok és magazinok piacán. A napokban zajlik a Mediaworks budapesti operációjának Budapest, Bécsi út 122-124. szám alatti, a Népszabadság-épületben újonnan kialakított és költségtakarékos székhelyre történő költözése, ahol több mint 400 munkahely került kialakításra.
Mindez lehetőséget teremt a stabil gazdasági alapok megteremtésére, ami a minőségi újságírás legfőbb garanciája.

A bevételek növekedése és a menedzsment költségcsökkentési intézkedései ellenére a Népszabadság esetében ez idáig sajnos nem sikerült megteremteni a pénzügyi eredményességet. Ennek, a jövőbeli sikeres üzleti modell meghatározása útján történő elérése a menedzsment kiemelt feladatát kell, hogy képezze.

A jelenlegi üzleti modell működtetésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja, és ez várhatóan hosszú távon így maradna, amennyiben működése nem kerül teljesen új alapokra. A cégcsoport és több mint ezer munkavállaló hosszú távú jövője, valamint a cégcsoport kiadványai a szerkesztőségeken, az olvasókon és a gazdasági sikerességen múlik.

A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 %-kal, azaz 100.000 példányt meghaladó mértékben csökkent. Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel.

A Népszabadság jövője érdekében a Mediaworks menedzsmentje arra fog összpontosítani, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a lap számára. Ennek keretében a jövőbeli működés biztosítása céljából konzultációt kezdeményez az érintettekkel.

Azért, hogy valamennyi érdekelt teljes mértékben ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni, a Népszabadság kiadása valamennyi formájában (beleértve a nyomtatott és az on-line kiadást is) a mai nappal, az új koncepció kialakításáig illetve megvalósításáig, felfüggesztésre kerül. A fentiek következményeként az érintett területhez rendelt munkavállalók a munkavégzés alól felmentésre, míg a szerződéses partnerek szolgáltatásai időlegesen felfüggesztésre kerülnek.
Annak ellenére, hogy a Népszabadság Szerkesztőségi Statutuma a terület 2015-ben történt reorganizációja és Mediaworks Zrt-be integrálása következtében már nincs érvényben, a Mediaworks konzultációt kezdeményez az érintettek képviselőivel.

A Mediaworks nagyra becsüli előfizetőit, és ahogyan a múltban, most is a legnagyobb gondossággal és odafigyeléssel jár el velük kapcsolatban. Ennek megfelelően az elkövetkező napokban kiemelt feladatának tekinti az előfizetőkkel történő kapcsolatfelvételt, felajánlva számukra, hogy a Mediaworks portfóliójába tartozó egyéb kiadványok előfizetése vagy a felfüggesztés időtartamára eső, már megfizetett előfizetői díj visszatérítése közül válasszanak.
Az előfizetők számára állandó e-mail és telefon elérhetőség áll rendelkezésre (telefon: 06 40 510-510; e-mail: ugyfelszolgalat@mediaworks.hu).

A Mediaworks Zrt. a Társaság megbízott vezérigazgatójává Katona Viktort nevezi ki, aki jelenlegi, pénzügyi vezérigazgató-helyettesi és operációs vezetői feladatköre mellett veszi át a vezérigazgatói pozícióból saját kérésére távozó Rónai Balázs feladatait.

A jelenleg tervezett évi 25 milliárd forint forgalmával és közel 1.150 munkavállalójával a Mediaworks és a PLT tizenkét megyében (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Heves, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Fejér, Vas, Veszprém és Zala) rendelkezik regionális sajtókiadvánnyal. A regionális sajtótermékek a társaság legnagyobb bevételi forrását adják, 50%-ot meghaladó részesedéssel. A Mediaworks-PLT csoport által értékesített napilapok kb. 75%-a regionális napilap. Ezen felül a cégcsoport országos napilapokat és magazinokat is megjelentet.