A Sajtószakszervezet szolidáris az Origo munkatársaival

A Sajtószakszervezet méltánytalannak, és az újságírószakma megalázásának tartja az Origo tulajdonosának eljárást, azt, hogy az újságírók megkérdezése és előzetes tájékoztatása nélkül hoztak olyan személyi döntést, amely a szerkesztőség tagjai szerint lényegesen befolyásolja mindennapi munkájukat.

A Sajtószakszervezet tisztában van azzal, hogy több okból, milyen nehéz körülmények között működik a magyar sajtó, benne maguk a sajtóvállalkozások is. Az nem a véletlen műve, hogy szinte havonta hallani sajtóvállalkozások eladásáról, átszervezéséről, szinergiára és egyéb gazdasági megfontolásokra hivatkozó elbocsátásokról, a romló munkafeltételekről és a folyamatosan csökkenő bérekről.

Az újságírói szakma világszerte tapasztalható folyamatos leértékelődése, a nyomtatott sajtó válsága. A Magyarországon is sokakat érintő leépítések közepette különösen nagy a felelőssége a sajtóvállalkozások tulajdonosainak abban, hogy megértsék, a sajtóban dolgozók, az újságírók mindennapi tevékenységéhez, a szerkesztőségekben folyó műhelymunkához megfelelő légkörre, a vállalkozás irányítói és a sajtószakma képviselői közötti alkotó, a kölcsönös bizalmon alapuló viszonyra van szükség. Ennek hiánya ellehetetleníti az újságírói hivatás gyakorlását. Az utóbbi időben azonban kezd általánossá válni, hogy a sajtóban dolgozók, a más szakmák esetében tapasztalt empátiát sem kapják meg a vállalakozások vezetőitől, az újságírót csereszabatos jószágként, bármikor elküldhető, vagy alkalmazható robotként kezelik sok helyütt. A nagy számú munkanélküli újságíróval revolverezve a média tulajdonosai elnémítják az elégedetlenkedőket, akik gyakran teljesen kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Ezért tartja a Sajtószakszervezet rendkívül fontosnak, hogy a sajtó képviselői, politikai orientációjuktól függetlenül szolidárisak legyenek azokkal a kollégákkal, akiket a szakma mostoha körülményei között még a megszokottnál is nagyobb méltánytalanság ér. Különösen nagy jelentőséget tulajdonít a Sajtószakszervezet annak a szolidaritásnak is, amit az Origo munkatársai és az elbocsátott főszerkesztő kedden az utcán tapasztalhatott, ahol ezer ember vonult fel, és szolidaritásukat fejezték ki az Origo munkatársaival, de úgy véljük, mellettük minden tisztességes magyar újságíróval is, akik napról napra nehezebb körülmények között kénytelenek a szakmájukat gyakorolni. Felszólítjuk az Origo irányítóit, hogy megfelelő tájékoztatással, az alkotó munkahelyi légkört, a biztonságot és a nyugodt munkahelyi környezetet megteremtő hatékony intézkedésekkel biztosítsa a kollégák nyugodt, termékeny munkájának feltételeit.

A Sajtószakszervezet elnöksége