Nincs megállapodás az üzemi tanács és az MTVA között

Az MTVA vezetősége és a Központi Üzemi Tanács (KÜT) nem tudott megállapodni a konzultációt lezáró megállapodás részleteiben a csoportos létszámcsökkentésről folytatott tárgyalássorozat hétfői, utolsó ülésén.

A Népszabadság tudósítását itt olvashatod.

Az MTI kedd esti közleménye:

Budapest, 2012. december 11., kedd (MTI) – Az eredeti tervekhez képest mintegy negyvennel kevesebb munkavállaló munkaviszonyát szünteti meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a csoportos létszámleépítés során – közölte az intézmény sajtóirodája kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az MTVA vezetősége és a Központi Üzemi Tanács (KÜT) nem tudott megállapodni a konzultációt lezáró megállapodás részleteiben a csoportos létszámcsökkentésről folytatott tárgyalássorozat hétfői, utolsó ülésén. Mint írták, a munkáltató kedd délig nyitott volt arra, hogy tovább egyeztessen a megállapodás tervezetéről, de a munkavállalói érdekképviselet nem élt a lehetőséggel.

Az MTVA a törvényi feltételek betartásával tett javaslatot a csoportos létszámleépítés kapcsán, a KÜT azonban elutasította azt – tudatta a sajtóiroda, hozzátéve, hogy ezt sajnálattal vették tudomásul.

Közölték azt is: az eredeti tervekhez képest mintegy negyven fővel kevesebb munkavállalónak szüntetik meg a munkaviszonyát.

A munkáltató ismertette, hogy a megállapodás-tervezetben mintegy százmillió forint nagyságrendű enyhítő intézkedések végrehajtását javasolták a KÜT-nek. Ennek fő elemei között szerepelt, hogy a csoportos létszámcsökkentésben érintett munkavállalók, közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés esetén – a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban foglaltakon túl – további egyhavi távolléti díjat kapnak, amennyiben bruttó háromszázezer forint vagy az alatti keresettel rendelkeznek. Ugyanez vonatkozott volna azokra az 55 év feletti, illetve 51 és 54 év közötti munkavállalókra, akik nem tudnák igénybe venni bármely nyugdíjazási formát; valamint azokra az 50 éves vagy fiatalabb munkavállalókra, akik három vagy több gyermeket nevelnek, továbbá a munkáltatóval, illetve jogelődjével legalább 15 éves folyamatos munkaviszonyban állnak.

A dokumentum szerint további intézkedések nélkül kedvezőtlenebb helyzetbe kerülő munkavállalók esetében – a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén – a munkáltató vállalja, hogy a munkaviszony megszüntetésének időpontját az érintetteknek kedvező időponthoz igazítja. Az MTVA azt is jelezte: sikeres megállapodás esetén létrehozott volna egy segélyezési alapot 2013. január végétől 18 millió forint induló tőkével, az érintett munkavállalók szociális rászorultsági, illetve elhelyezkedést támogató segélyezésére.