Perlik a sajtószakszervezetet

Szakszervezetünk értetlenül áll a kialakult helyzet előtt. Történetében, életében először fordult elő, hogy egy kialakult problémát valamely munkaadó nem konstruktív és együttműködő tárgyalások keretében, hanem azokat kifejezetten elkerülve, „erőből”, a jog eszközével kíván megoldani.

A Sajtószakszervezet – általában a munkavállalói érdekképviselet – számára nem természetes elintézési mód a pereskedés. Ezt hangsúlyozta az egyetlen számára biztosított megbeszélés során Tripolszky László akkori ügyvezető társelnökünk, majd a második megkeresésre írt válaszlevelében F. Kovács Éva elnök, kérve elsősorban az érintettel való érdemi tárgyalásokat. Valóban meghatalmazott, érdemi döntések meghozatalára jogosult partnert az MTVA soha nem jelölt ki, ügyvezetőnk akár írásban, akár szóban megfogalmazott kérdéseire érdemi választ nem adott.

Ebben a helyzetben nem vagyunk egyedül. A legnagyobb és legnagyobb hagyományú televíziós szakszervezet két legfontosabb vezetője elbocsátásának ügyében szintén pert indított a munkaadó. Velük szolidárisak vagyunk.

A Sajtószakszervezetet a PHDSZSZ-ben meglévő tagsági viszonyunknak megfelelően a szövetség ügyvédje, Dr. Toldi Miklós képviseli. Ellenkeresetében rámutatott, hogy az MTVA lényegében azt kéri számon a Sajtószakszervezeten, hogy az funkciójának és feladatának megfelelően valódi érdekképviseletként működik, és megfelelően alátámasztott indoklás nélkül, „csak úgy” nem járul hozzá vezetője foglalkoztatásának megszüntetéséhez. A cég felrója azt is, hogy a hozzájárulás megtagadását nem egy jogi nyelven megfogalmazott, a Kúriához is beadható, törvényekre és paragrafusszámokra hivatkozó formában, hanem a jó szándékot, az emberiességet és a érdekvédelmi logikát tükröző, egyben további egyeztetést kérő, emberi nyelven megfogalmazott válaszlevélben tette meg.

A Sajtószakszervezet álláspontja, hogy igazából nem vele, hanem M. Lengyel László ügyvezető társelnökkel kellene keresni itt a megállapodást. Bármennyire is jól álljunk jogilag, a vége úgysem lehet más, mint hogy egymás szemébe kell nézni, és kölcsönösen kommunikálható, a felek által vállalható, a jövőbeni együttműködés lehetőségét nem ellehetetlenítő kompromisszumos megoldásra kell jutni. A jelek szerint az MTVA, amelynek vezetése a jelen felállásban és feladatrendszerben soha nem került szembe az érdekképviselettel való együttműködés problematikájával, ereje és vélt igazsága tudatában meghozta a maga döntését, és ezt bírósági úton kívánja elfogadtatni.

M. Lengyel László a Sajtószakszervezet érdekében felajánlotta lemondását, határozottan kijelentette, hogy semmiképpen nem kívánja személyes sorsát összekötni a Sajtószakszervezet tagságáéval, megterhelni a foglalkoztatottak viszonyát a munkaadójukkal. Ugyanakkor ő maga és több szakmai, érdekképviseleti szervezet kész a munkavállalók mellett kiállni a jogérvényesítés érdekében. Az elnökség a lemondást nem fogadta el.

 

F. Kovács Éva elnök, Hargitai Miklós társelnök