Ne higgy nekem! Vizsgáld meg személyesen! – a sajtóigazolványokról

Március 20-án a Sajtóházban 25 érdekelt szakember és tisztségviselő gyűlt össze, hogy meghallgassa azokat, akik ma újságíró, vagy sajtóigazolványok kibocsátói, aláírói. Jelentős esemény volt.

Teljes videó az újságíró-igazolványokat kiadók fórumáról.

A rendezvény céljai és a kijelölt témák részletesen megismerhetők a MÚOSZ Hírlevél előzetes anyagából.

Ez az itteni szöveges összefoglaló nem próbálja meg kiváltani a percre kétórás felvétel megtekintését, csupán néhány összesítő következtetést mond ki:

Valamennyi résztvevő; Hargitai Miklós elnök (MÚOSZ), Kovács Tibor elnök (MLE), Lovas Dániel elnök (MÚK), M. Lengyel László elnök (SAJTÓSZAKSZERVEZET), Novotny Zoltán elnök (PRÚSZ) és Szikora József elnök (MAKÚSZ) és Dr. Tóth Balázs ügyvéd, valamint
Győrffy Árpád elnök (MÚKESZ) betegség miatt levélben elküldött nyilatkozatának lényege a következő:

A mai médiamunkások, újságírók, szerkesztőségi közrehatók 80 százaléka nem tagja egyetlen újságíró-szervezetnek sem. Ami most zajlik a magyar sajtó jelentős részében, az egyetlen itt jelen lévő szervezet etikai világába sem férne bele.

A kiscsoportos méretű, családi költségvetésekkel sem vetekedő büdzséjű szervezetek a semmibevétel, a magára hagyottság, a kiszolgáltatottság és az elvszerű vereség állapotában vannak, akik valamennyien érzékelik, mekkora fenyegetés van abban, hogy az állam mondja meg, ki is lenne az újságíró.

Az adatokkal és tényekkel, valódi nyíltsággal és moderált beszéddel – váll a vállhoz nyilatkozatokkal – összerakott képben egy végveszélybe jutott szakma és hivatás felelős képviselői bevallották: az itt felvett párbeszédet folytatni kell; küzdeni kell az újságíró fogalmának erkölcsi, szakmai és minőségi feltöltéséért, minimum a megszerzett diploma megkövetelésével, és azzal, hogy aki újságíróként vesz fel fizetést, valahol úgy legyen tag, hogy a kibocsátók – egy közös logóval jelzett hálószervezet alatt –, alkotmányos alapú, értékazonos szakmai klasztert alkotnak.

Idő már nincs, a hatalom elrettentő szabálysértési büntetésekkel már az egész szakma megfélemlítésén dolgozik. Felmerült itt a parlamenti tudósítói, vagy a régi kordonigazolvány is, és felvillantak a folyó büntetőeljárások tapasztalatai, miképp a díjak és elismerések összetett világa is.

A működését oly nehezen újraindító Belpolitikai Szakosztály ezzel a rendezvénnyel fordul a résztvevő szervezetek tagjaihoz, kéri figyelmüket, s ajánlja e részletesen előkészített és váratlan eredményt hozó rendezvény teljes felvételének megtekintését. A videó az alábbi linkre kattintva érhető el:

Enyedi Nagy Mihály