Sajtónapi felhívás

Felhívás a Magyar sajtó Napja megünneplésére
Kedves Titkár, Bizalmi, Aktivista, Centrumember, Újságíró kolléga!

Közeledik március 15-e, a legszebb és érzelmileg is leginkább megélhető nemzeti ünnepünk. Ez egyben a Magyar Sajtó Napja is. Az eredeti szándék szerint a független, demokratikus, a közt és a köznyilvánosságot szolgáló, etikus, megbecsült, a közönség körében tisztelt és népszerű magyar sajtóé.

Nem kell különösebben állást foglalnom, állnom valahová, hogy okkal és joggal megállapítsam: ma nem ilyen a magyar sajtó. Egyetlen szegmense sem ilyen, vagyis én itt most valóban nem osztom fel oldalakra, jókra meg rosszakra, igazakra és hamisakra,  ilyenekre meg olyanokra. Nincs erre szükség, hogy lássuk, tudjuk, szakmánk nincs jó állapotban. Semmilyen tekintetben.

Nehéz tehát ünnepelnünk a magyar sajtót, a „magyar médiát”.

Ünnepeljük hát meg magunkat. A kis közösségeinket, azokat a műhelyeket, baráti köröket, társaságokat, amelyek nélkül végképp nincsen szakma. Mondjuk azt magunk, hogy igenis van szakmánk, nekünk itt néhányunknak, és büszkék vagyunk rá.

A Sajtószakszervezet a sok éves hagyománynak megfelelően a MÚOSZ-szal közösen emlékezik meg a sajtónapról. Ennek ideje március 14-e, 14:00 óra, a helyszíne a Sajtóház. Nem lesz fanfáros, dicsőséges, büszke ünneplés. És bizonyára kevesen juttok el ide.

De március 15-e ebben az évben péntekre esik. Előző nap este, vagy aznap gyűljetek össze., ahányan gondoljátok és tudtok. Mindegy hogy hol, mindegy, hogy milyen körülmények között, a kávé, a sör és a fröccs is belefér, vagy egy közös séta és beszélgetés. A lényeg: jelezzétek a kollégáknak, jelezzétek egymásnak, hogy vannak közös dolgaitok, gondoltok egymásra, és akár milyen közeg is veszi körül felülről, oldalról vagy alulról azt a szellemi teret, amelyben dolgoztok, ti szeretitek a munkátokat, büszkék vagytok rá, célotok az, hogy jól csináljátok.

És persze lehet formalizálni az ünneplést azzal is például, hogy titkosan megszavazzátok, ki volt szerintetek az előző évben nyújtott teljesítménye alapján az közületek, akit érdemes kiemelni. Lehet ő az „év újságírója”, lehet egyszerűen a „mi emberünk”, vagy ahogy gondoljátok. Az eredmény kihirdetése is megérhet egy koccintást, néhány kézfogást, és talán egy üveg, a szavazók által aláírt papírral felcímkézett bor vagy pezsgő is belefér. A választott kolléga nevét, fotóját, méltatását küldjétek el az iroda@sajtoszakszervezet.hu címre, hogy feltehessük a honlapra is.

Legyetek kreatívak és ne engedjétek el egymást. Bármikor szükség lehet arra, hogy ne csak ilyen ünnepi napon tudjátok: van közötök egymáshoz.

Jó ünneplést kívánunk:

1. Kováts Éva elnök —–  M. Lengyel László ügyvezető társelnök