Brutális támadás FKF-es szakszervezeti tisztségviselők felfüggesztése

A szakszervezetek elleni brutális támadásnak tartja a Magyar Szakszervezetek Szövetsége (MASZSZ), hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. megszüntette négy szakszervezeti vezető munkaviszonyát a bértárgyalások közepette.
Barátságtalan lépés és brutális támadás a négy szakszervezeti tisztségviselő felfüggesztése – mondta Kordás László, a szövetség elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. Közölte: az ügyben Tarlós István főpolgármesterhez fordultak, aki keddre ígért választ.

A MASZSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több a szakszervezeti vezetők elleni fellépés Magyarországon, és feszült a hangulat a munkavállalók körében. A MASZSZ továbbra is a problémák tárgyalásos rendezésének híve – tette hozzá. A szakszervezeti vezető szerint a közszférában is olyan kétszámjegyű béremelésre lenne szükség, mint a versenyszférában, ennek hiányában felgyorsulhat az elvándorlás a közszférából.

Király András, az FKF-nél működő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ) 2000 elnöke elmondta: jelentős béremelést tartanak szükségesnek a fővárosi cégnél, erről folytak a bértárgyalások tavaly év vége óta, amelyek következő fordulója előtt mondtak fel neki és három társának indoklás nélkül.

Egyben azonnal megvonták engedélyüket a szakszervezeti irodába való bejutásra. Ezt kifogásolva a rendőrséghez fordultak. A munkáltató azt közölte velük, hogy hétfőn mehetnek majd be az irodába, és lementhetik majd adataikat a számítógépekről, amelyek a munkáltató tulajdonát képezik – mondta a szakszervezeti vezető.
Szólt arról is, hogy az álláspontjuk melletti nyomásgyakorlás érdekében sztrájkbizottságot hoztak létre, és bírósághoz fordultak, az elégséges szolgáltatás megállapítása érdekében. A bíróság döntése szerint akkor határoznak majd a beadványról, ha a szakszervezet közli, mikor és mennyi időre tervezi a sztrájkot. A szakszervezet a dolgozókkal a hétvégén dönt arról, milyen jogi lépéseket tesznek válaszul a vezetők elbocsátására – tette hozzá. Mint mondta, nem sztrájkolni, hanem megállapodni szeretnének a munkáltatóval.